Kurumsal kimlik; pazarlamada, bir kurumun görünen yüzüne verilen isimdir. Kurumun kendini ifade etme şeklidir. Bu ifade belli sınırları çizilmiş ve genellikle değişmez bir ifadedir. Kurumu anımsatacak bir tasarımın ne ölçülerde ve nasıl kullanılması gerektiğini belirten kurumsal kimlik klavuzu bu sistemin vazgeçilmez öğesidir.
Örnek bir çalışma olarak deskOtech için hazırlanan kurumsal kimlik çalışmasını sizlere sunuyoruz. Orta ölçekte bir firmanın ihtiyaç duyabileceği temel tasarımların belirli bir çizgide hangi aşamalardan geçerek hazırlanması gerektiğini basitleştirilmiş anlatımlarla sunduğumuz bu örnek çalışmada görebilirsiniz.
İyi bir logo güzel bir parfüm gibidir; hissedildiği her yeri güzelleştirir. Kötü bir logo osuruk gibidir; her güzelliği mahvetmeye yeter.
Berkin YÖNTER
Kurumsal kimlik çalışmasının en temel unsuru olan logo tasarımı bütün çalışmanın gidişatını etkileyeceği için son derece titizlikle hazırlanmalıdır. Logo oluşturulduğu anda kullanımında önem taşıyan oranlar sabitlenmelidir. Ve büyüklü küçüklü her çalışmada bu kurallara uyulmalıdır.
Bir logoyu oluşturan en önemli unsurlar logoda kullanılan yazı karakteri(logotype) ve bunu görsel destekleyen simgelerdir (signature). Bunlar belirlendikten sonra renk seçimleri kullanım alanlarına göre belirli standartlara oturtulmalıdır.
Kurumun ihtiyacına yönelik olarak; yan kollarını, ürünlerini ve diğer bir çok markalaşma yolunda girebilecek oluşumunu nasıl temsil edeceği de ana logonun alternatif kullanımlarıyla birlikte sınırlandırılmalıdır.
Logo tasarım, renk ve görsel kullanım alternatifleriyle belirli kurallara bağlanmış olsa bile bunlar her platformda nasıl kullanılacağını ön görebilmek için yeterli olmaz. İhtiyaç duyulabilecek tüm alanlar göz önünde bulundurularak logonun en iyi temsil edilebileceği renk ve zemin kullanımları saptanmalıdır.